Θεσσαλονίκη - 2310 843611, 2310 845170 | Αθήνα - 210 6917363, 210 6915383

espa banner

Πλατεία Φαναριωτών Θεσσαλονίκης

Πλατεία Φαναριωτών Θεσσαλονίκης

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα όσο και «παραμελημένα» σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, η Πλατεία Φαναριωτών, δόθηκε πρόσφατα σε χρήση ύστερα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη ανάπλαση  που άλλαξε την αίσθηση του δημόσιου χώρου  κατά τρόπο ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από τον άξονα της Δ. Γούναρη, του δρόμου που ενώνει την Ροτόντα με την παλιά παραλία,  και την οδό Στρ. Καλλάρη συμπεριλαμβάνοντας και  τον περιβάλλοντα χώρο του Ναού της Νέας Παναγίας, και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες μεγάλους, ελεύθερους χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που είχε ωστόσο μετατραπεί σε έναν υποβαθμισμένο χώρο άναρχης στάθμευσης, ελάχιστα ελκυστικό σε κατοίκους & επισκέπτες της πόλης.

Με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου  ΜΑΚΡΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και την γενναιοδωρία του ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, η πλατεία Φαναριωτών έγινε πλέον … πλατεία, ο μνημειακός άξονας της Δ. Γούναρη έγινε εκ νέου αντιληπτός ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν και αναδείχθηκαν τα ευρήματα του αρχαίου Ιπποδρόμου Θεσσαλονίκης στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού της Νέας Παναγίας που έγινε πλέον προσβάσιμος & ασφαλής, καθιστώντας έτσι την όλη περιοχή ως ένα ακόμη τοπόσημο της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της όλης ανάπλασης χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά φωτιστικά LED της εταιρείας SIMES, γνωστής για την υψηλή ποιότητα κατασκευής & τον μινιμαλιστικό της σχεδιασμό, που «έδεσαν» αρμονικά με την αρχιτεκτονική επίλυση της πλατείας είτε με την καθαρή – λιτή γραμμή τους (Avenue) που δεν επιβάρυνε περαιτέρω την αναγκαστική χρήση ιστών για τον γενικό φωτισμό είτε με τον κατάλληλο σχεδιασμό τους που συνέβαλε καθοριστικά στην νυχτερινή ανάδειξη του άξονα της Δ. Γούναρη (Suite) αλλά και στην οριοθέτηση του περιβάλλοντα χώρου του Ναού της Νέας Παναγίας (SkillRectangular).  Απομένει πλέον η ανάπτυξη της των φυτεμένων δένδρων των οποίων η ανάδειξη με υπέργειους προβολείς υψηλής αισθητικής, επενδυμένους με επίχρισμα μπετόν (ConcreteLightUp), θα αποτελέσει και την τελευταία «πινελιά» στο νυχτερινό τοπίο της περιοχής.

Καλορίζικη λοιπόν η νέα Πλατεία Φαναριωτών και ας προσεχτεί από όλους όπως της αξίζει !

 

η φωτογράφιση του έργου έγινε από την Kimberley Powell

 

Δείτε εδω μερικές φωτογραφίες του έργου.

Back to Top