Θεσσαλονίκη - 2310 843611, 2310 845170 | Αθήνα - 210 6917363, 210 6915383

espa banner

ΙΤΑΛΙΑ – SPORT

ΙΤΑΛΙΑ – SPORT

Το ιστορικό palais de sport της πασίγνωστης Ιταλικής ομάδας μπάσκετ του VARESE είναι εδώ και λίγο καιρό το πρώτο κλειστό γήπεδο στην Ιταλία που φωτίζεται εξ’ ολοκλήρου με led.

Πρόσφατα, το “Pallawhirpool” της Varese εγκαινιάστηκε στην νέα του μορφή με την διεξαγωγή ενός φιλικού παιγνιδιού που θύμιζε τις … τιτανομαχίες του παρελθόντος μεταξύ της τοπικής Varese και της CSKA Μόσχας.

Η αναμόρφωση του φωτισμού αποτέλεσε τμήμα μιας γενικότερης παρέμβασης στους χώρους του γηπέδου (κερκίδες, αποδυτήρια, δημοσιογραφικά θεωρεία) και όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ομάδας Cecco Vescovi – μεγάλη δόξα του μπασκετικού παρελθόντος – η νέα τεχνολογία των led που εφαρμόσθηκε για τον φωτισμό του γηπέδου οδήγησε σε 3 σημαντικές βελτιώσεις:

  • μια σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 70% περίπου
  • μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη ποιότητα φωτισμού που καλύπτει τις απαιτήσεις τηλεοπτικής λήψης υψηλής ευκρίνειας (HD) αλλά και διασφαλίζει μεγαλύτερη οπτική άνεση σε αθλητές και θεατές
  • την εκμηδένιση των αναγκών συντήρησης των φωτιστικών χάρη στην μακροβιότητα των νέων φωτεινών πηγών

Για την ιστορία :
χρησιμοποιήθηκαν 60 προβολείς ASTRO της DISANO με 32 led ο καθένας, συνολικής ισχύος 264W (σύνολο νέας εγκατεστημένης ισχύος 15,9 kW) αντικαθιστώντας 44 προβολείς HQI 1000W & 16 προβολείς HQI 400W (σύνολο νέας εγκατεστημένης ισχύος 54 kW), οι οποίοι για προφανείς λόγους ευκολίας τοποθετήθηκαν επακριβώς στις θέσεις των παλιών. Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος (1.000 lux στο κάθετο επίπεδο & 1.600 lux στο οριζόντιο επίπεδο), χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα κάτοπτρα : αυτοί που τοποθετήθηκαν στον δακτύλιο πάνω από το κέντρο του γηπέδου σε ύψος ~ 30μ. έχουν πιο ευρεία δέσμη ενώ αυτοί που τοποθετήθηκαν στα υφιστάμενα catwalks είναι πιο συγκεντρωτικοί. Τέλος, το χρώμα του φωτισμού που επιλέχθηκε ήταν τα 5.000οΚ που θεωρείται ιδανικό για εσωτερικές τηλεοπτικές λήψεις.

Την σκυτάλη πήρε αμέσως μετά το γήπεδο της ανερχόμενης δύναμης του Ιταλικού μπάσκετ και φετινής πρωταθλήτριας , DINAMO SASSARI, που εν τω μεταξύ είχε κερδίσει την συμμετοχή της στους ομίλους της Euroleague.

Eν’ όψει λοιπόν των αγώνων της ομάδας στους ομίλους της Ευρωλίγκας, η οποία και έχει συγκεκριμένα standards όσον αφορά στον φωτισμό που πρέπει να έχουν τα γήπεδα προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή τηλεοπτική κάλυψη (1.500 lux στο κάθετο επίπεδο - 2.500 lux στο οριζόντιο επίπεδο), αντικαταστάθηκαν οι παλιοί προβολείς HQI 250W με 84 νέους προβολείς ASTRO.

Πιο συγκεκριμένα :
34 προβολείς ASTRO με συμμετρικό κάτοπτρο τοποθετήθηκαν πάνω ακριβώς από τον αγωνιστικό χώρο για την μεγιστοποίηση του φωτισμού σο κάθετο επίπεδο ενώ οι υπόλοιποι 50 προβολείς τοποθετήθηκαν πλευρικά και κατά μήκος του γηπέδου ήταν εξοπλισμένοι με ασύμμετρα κάτοπτρα που επέτρεψαν την πλήρη αξιοποίηση της φωτεινής δέσμης σε γωνία 45ο .

Άντε και στα δικά μας !

Back to Top